208111/00043 azonosítójú NKA pályázat

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

a "Pályázat a Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény tulajdonában lévő muzeális értékű könyv egyedi restaurálására"

című pályázathoz

Pályázati azonosító: 208111/00043

A Sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény könyvtára és múzeumi raktára őrzi a környék plébániáiról beszállított és felmért régi könyveket és műtárgyakat. Ezek állapota eltérő volt. Voltak régi könyvek, amelyek fertőzöttek voltak, voltak, amelyeket csak nehezen tudtunk az állomány többi részébe behelyezni, rossz állapotuk miatt. Ezekhez egyedileg készítettünk védőtokokat.

Az egyedi restaurálásra benyújtott, támogatott pályázatunk segítségével egy ritka, egyedinek nevezhető Pázmány Péter kötetet sikerült restauráltatni. A Gyűjtemény saját restaurátorral nem rendelkezik, ezért restaurátor cég végezte a kötet restaurálását. A restaurátor által készített dokumentációt a szakmai beszámoló tartalmazza.

A restaurált kötetet a visszaszállítást követően elhelyeztük a kiállításunkban, pára és hőmérséklet mérővel ellátott tárlóban, így egy rövid ideig látogatóink megismerkedhettek a kötettel, idegenvezetőnk segítségével. Az aktuális kiállításunk miatt a kötet most kikerült a tárlóból, és eredeti helyére, könyvtárunk régi könyves állományába került visszahelyezésre, saját, egyedileg készített védőtokjában. Terveink között szerepel, hogy tavasszal ismét megmutatjuk látogatóinknak.

A szakmai beszámoló benyújtásával egyidejűleg jelen beszámolót feltöltjük a saját honlapunkra (www.rkegy.hu) valamint a Hungaricana közgyűjteményi portál oldalára (www.hungaricana.hu).

A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény állományvédeleméhez nyújtott pályázati támogatást ezúton is köszönjük!

Csatolmány Méret
szakmai_beszamolo_208111_00043.pdf1.21 MB 1.21 MB
Pályázat száma
208111/00043 NKA