Szakmai beszámoló a 204106/2178 azonosító számú NKA pályázathoz

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

„A gótikus templom felépítése” című pályázathoz

Pályázati azonosító: 204106/2178

A Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény a 204106/2178 azonosító számú pályázat keretében múzeumpedagógiai foglalkozást szervezett 5-8. osztályos tanulók számára. 2017. május hónapban tizennégy alkalommal tartottuk meg „ A gótikus templom felépítése” című múzeumpedagógiai foglalkozást.
A Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény kiállítótereiben megtartott 45 perces foglalkozások alatt a tanulók megismerkedtek a gótikus stílus és a gótikus templomok jellemzőivel. Játékos formában, kirakók, feladatok, kvízjáték formájában megtanulták, hogyan „épül” fel a gótikus templom. Ismerkedtek a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény egyházművészeti kiállításának anyagával, ezáltal ezek a tárgyak nem csak kiállítási tárgyak többé a tanulóknak, hanem el is tudják őket helyezni a templomban. Gyarapították ismereteiket arról, hogy az egyes tárgyaknak a templomon belül milyen funkciói voltak és vannak, mire használták és mire használják ma is legtöbbjüket.

Jelen pályázati támogatásból ezen múzeumpedagógia foglalkozásokhoz tudtunk olyan anyagokat elkészíttetni, amelyeket a gyerekek nagy élvezettel használtak: a sárospataki gótikus bazilikát ábrázoló puzzle, valamint egy kvízjáték anyaga, melyet a foglalkozások végén töltöttek ki a tanulók. Ezek mellett sikerült beszerezni a támogatásból egy projektort és egy vetítő vásznat, ezekkel interaktívabbá tettük a foglalkozásokat.

A szakmai beszámoló benyújtásával egyidejűleg jelen beszámolót feltöltjük a saját honlapunkra (www.rkegy.hu) valamint a Hungaricana közgyűjteményi portál oldalára (www.hungaricana.hu).

A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény múzeumpedagógiai foglalkozásaihoz nyújtott pályázati támogatást ezúton is köszönjük!

Sárospatak, 2017. július 17.

dr. Szabó Irén
gyűjteményvezető

Csatolmány Méret
szakmai_beszamolo (1).pdf712.11 KB 712.11 KB
Pályázat száma
204106/2178, NKA