Könyvtári katalógus

RKEGY katalógus

Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

Nyitva tartás
Nyári nyitva tartás:
május 1-től szeptember 30-ig
hétfőtől péntekig 10-17 óráig
Szombaton 10-14 óráig, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges (bejelentkezés munkanapokon 8-16 óra között, legkésőbb péntek délig).
Téli nyitva tartás:
október 1-április 30-ig
hétfőtől péntekig 10-16 óráig, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges (bejelentkezés munkanapokon 8-16 óra között, legkésőbb péntek délig).
Vasárnap ZÁRVA!

A szentek mutatnak példát nekünk

2013. május 20-án Árpád-házi Szent Erzsébet szentté avatásának 778. évfordulóját ünnepelte Sárospatak lakossága. A hagyományokhoz híven ünnepi szentmise volt a Bazilikában, majd a szent ereklyéivel körmenetet tartottak a városban. A szentmisét Palánki Ferenc egri segédpüspök végezte. Homíliájában a hallgatóság elé állította a Szenteket. Ők azok, akik példát mutatnak számunkra, hogy tudjuk, merre kell mennünk. A Szentekre nagy szükségünk van, a magyarok büszkék lehetnek szentjeikre, de mindez csak hiábavalóság, ha nem tudjuk őket követni. 

Szent Erzsébet olyan családból jött, ahol nem volt kellően jó példa előtte, mégis de megtanult imádkozni és Istennel kapcsolatba leni, önzetlenül szeretni. Nekünk is meg kell tanulnunk Erzsébettől az önzetlen szeretetet és az Istenre való ráhagyatkozását kell megtanulnunk, és szentté kell válnunk. Ez minden keresztény kötelessége. A szentmisét követően Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéivel ünnepélyes körmenetet tartottak. Ezután a szokásoknak megfelelően a Szent Erzsébet Zarándokútra indulókat püspöki áldásban részesítették, majd útraindultak.


A szentek mutatnak példát nekünk