Könyvtári katalógus

RKEGY katalógus

Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

Nyitva tartás
Nyári nyitva tartás:
május 1-től szeptember 30-ig
hétfőtől péntekig 10-17 óráig
Szombaton 10-14 óráig, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges (bejelentkezés munkanapokon 8-16 óra között, legkésőbb péntek délig).
Téli nyitva tartás:
október 1-április 30-ig
hétfőtől péntekig 10-16 óráig, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges (bejelentkezés munkanapokon 8-16 óra között, legkésőbb péntek délig).
Vasárnap ZÁRVA!

„Minden szépet és jót, amit Isten dicsőségére teszünk, visszahat ránk!”

Sárospatakra látogatott 2012. advent harmadik vasárnapján Dr. Ternyák Csaba egri érsek. Látogatásának oka a sárospataki bazilikába adományozott új ambó és oltár megszentelése, illetve a sárospataki Szent Erzsébet Ház elvégzett felújítási munkáinak megáldása.  A szentelési szertartást megelőzően homíliájában kihangsúlyozta – a Magyar Katolikus Egyház által kiadott Katekizmusban megfogalmazottak szerint – az ambó és az oltár szerepét. Az ambó az a hely, ahol a pap Isten evangéliumát hirdeti, aktualizálja a mai ember számára, hiszen Krisztus ma is jelen van közöttünk. Az oltár pedig áldozati hely és az Úr asztala is egyben. A pap – aki magát Krisztust jeleníti meg – minden szentmisében áldozatot mutat be, saját magát adja áldozatul Krisztus. Ez a mi hitünk, ezt valljuk mikor az áldozatot magunkhoz vesszük. 


A szentmise befejeztével érsek úr a hívek sokaságával együtt meglátogatta a Szent Erzsébet Házat. Áldását adta a házra és dolgozóira, majd megszentelte azt. Kuklay Antal és Dr. Szabó Irén az intézmény vezetői megköszönték látogatását és tárlatvezetéssel körbevezették a ház megújult terein. Nagy érdeklődéssel és elismeréssel tekintette meg a könyvtárat, kiállítótermeket, előadótermet, a feltárások során megtalált kövekből kialakított kőtárat és a megújult kertet is. 
A látogatásakor hangsúlyozta, hogy: „Minden szépet és jót, amit Isten dicsőségére teszünk, visszahat ránk!”
 

„Minden szépet és jót, amit Isten dicsőségére teszünk, visszahat ránk!”