Jókai Anna egy jelenség!

2013. március 13.

Jókai Anna egy jelenség! Ezt bebizonyította tegnap, mikor előadást tartott a sárospataki Bazilikában a Szent Erzsébet Ház által szervezett Miért hiszek? előadássorozat meghívottjaként.

A sorozat második előadója volt Ő, és a nagy érdeklődésre való tekintettel ismét a Bazilika adott otthont az összejövetelnek. Megtelt a templom, ami közel 300 érdeklődőt jelent. Megtelt azokkal, akiknek egy részét lehet, hogy csak az ismert ember utáni kíváncsiság hozott, de azok is jelen voltak, akik egy közismert, hívő ember hitvallását akarták hallani, hiszen a mai kaotikus világunkban a vallásos, hívő embereknek is szükségük van megerősítésre. Az írónő hitvallása nem változott a különböző politikai rendszerek forgatagában. Véleménye szerint a Kádárista-érában nagyobb hatása volt annak, ha valaki a hitről, Istenről tett tanúságot, mint a mai szabadelvű, globális világban, amely nem a hatalom eszközeivel némítja el a értékeket, hanem azzal, hogy relativizálja azt, kimosolyogtatja esetleg lesajnálja azok képviselőit.

Jókai Anna megvallotta hitét. Nem volt könnyű élete, mégis ember maradt. A 80 évesen is mindig derűs mosoly, a megszenvedett hétköznapok gyümölcse. Ebben van a nagyszerűsége, ezért lett ő jelenség. A maga egyszerűségében, allűrök nélkül tud szólni minden generációhoz. Az életének fontosabb csomópontjaira emlékezve bizonyította: „Hiszek, mert megtapasztaltam!” kijelentését, melyet előadásának címeként választott.

Az előadásának befejeztével a Szent Erzsébet Ház megtelt a dedikációra várókkal, és egy pohár meleg tea kíséretében lehetőség volt a személyes beszélgetésre.