Könyvtári katalógus

RKEGY katalógus

Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

Nyitva tartás
Nyári nyitva tartás:
május 1-től szeptember 30-ig
hétfőtől péntekig 10-17 óráig
Szombaton 10-14 óráig, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges (bejelentkezés munkanapokon 8-16 óra között, legkésőbb péntek délig).
Téli nyitva tartás:
október 1-április 30-ig
hétfőtől péntekig 10-16 óráig, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges (bejelentkezés munkanapokon 8-16 óra között, legkésőbb péntek délig).
Vasárnap ZÁRVA!

„Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás!”

2012. december 31-vel zárult az az Európai Uniós pályázat, melynek keretében a Szent Erzsébet Ház udvarán a felújítási munkák részeként udvari nyitott kőtár kialakítására került sor. A kőtár plébánia felé eső oldalán az egyházközség kialakította egy kis Lourdes-i barlangot, amely szeretettel várja azokat, akik imádkozni, elmélkedni szeretnének.

A lourdes-i molnár lánya Bernadett 1858-ban többször is látta a „Szép Hölgyet”, aki a kislány kérdésére így mutatkozott be:

„Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás!”

A máriás emlékhely azért is fontos a pataki egyházközség számára, mert a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletét az idén 350 éve Patakra érkezett jezsuita atyák mélyítették el a hívekben, és ennek nyomán lett a bazilika-plébániatemplom és az egyházközség égi pártfogójának választva a szeplőtelenül fogantatott Szent Szűz.

Imádság, elmélkedés és szemlélődés helye a Római Katolikus Plébániaház kertje, (Sárospatak Szent Erzsébet utca 15.) munkanapokon hétfőtől péntekig, 9 és 12 óra között.