Dr. Csókay András előadása a sárospataki Bazilikában

2013. február 14.

A Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény a Hit évéhez kapcsolódóan előadássorozatot szervez, melynek során művészek, tudósok, közéleti emberek vallanak életük, munkájuk és a hit kapcsolatáról. Az előadássorozat célja hogy személyes példákon keresztül tudatosodjon a hit megtartó és megtermékenyítő ereje a művészetben, a tudományban, a közéletben és az egyének mindennapi életében.

Az első előadásra 2012. február 12-én került sor, melyen dr. Csókay András, agy- és idegsebész közel 300 vendég előtt a Bazilikában beszélt a hit erejéről és fontosságáról. Az előadás elején elhangzott, hogy a hit, az isteni kegyelem ajándékait, az apró csodákat nem a nagy dolgokban kell keresni, hanem tudni kell azokat észrevenni hétköznapjaink egyszerűségében is. Azokban az apró, de lényeges dolgokban, amikor például egy anya estéről estére vacsorát tesz a család asztalára.
Csókay professzor úr személyes tanúságtétele mindenkit ráébreszthetett arra, hogy sosem késő visszatérni a helyes útra, bérmennyire is tévedjünk le róla, csak észre kell venni azokat a jeleket, azokat a támaszokat, melyeket Isten ad nekünk segítségül. Ilyeneket mindig találunk, csak akarni kell észrevenni őket. Ez az a lépés, amelyet senki nem tehet meg helyettünk.
A professzor úr hétköznapi éltéből, munkájából vett példák után a szív, a lélek fontosságának hangsúlyozásával zárta előadását. Bármennyire is lényeges szerepet tölt be az agy az ember életében, nem szabad túlmisztifikálnunk. Az érzelmeink, a lelkünk nem benne található. Példaként az agyhalott fiú  esetét állította elénk, aki bár agyi működés szempontjából már halott volt, testvére szavaira könnyezni kezdett. Valahol legbelül még érezte azokat a szavakat. Ez az eset is megmutatja a hitben, a megbocsátásban rejlő erőt.

Következő előadásunk vendége Jókai Anna író- és költőnő lesz, 2013. március 12-én, 17 órától. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!
 
Kelecseny Mónika
Dr. Csókay Anrással készült televíziós interjú február 25-én (hétfőn) a Zemplén Televízió Egyházi idő c. műsorában megtekinthető.