Könyvtári katalógus

RKEGY katalógus

Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

Nyitva tartás
Nyári nyitva tartás:
május 1-től szeptember 30-ig
hétfőtől péntekig 10-17 óráig
Szombaton 10-14 óráig, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges (bejelentkezés munkanapokon 8-16 óra között, legkésőbb péntek délig).
Téli nyitva tartás:
október 1-április 30-ig
hétfőtől péntekig 10-16 óráig, csoportok részére előzetes bejelentkezés szükséges (bejelentkezés munkanapokon 8-16 óra között, legkésőbb péntek délig).
Vasárnap ZÁRVA!

204107/00283 NKA pályázat

Szakmai Beszámoló

a „Múzeumok Éjszakája rendezvény megvalósítása Sárospatakon a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény épületében” című pályázathoz

Pályázati azonosító: 204107/00283

E pályázat keretében negyedik alkalommal csatlakozott a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Ezen az estén olyan tárgyakat vettünk elő, amivel a kiállításban nem találkoznak a látogatók.  Az esti nyitást követően a hozzánk betérők előadást hallgathattak a Gyűjtemény egyházi textilanyagáról, a tűfestéses technikával készült alkotásokról és az apácamunkákról. A téma iránt érdeklődők az előadásokat követően nagyítóval nézhették meg a raktárból erre az alkalomra elővett tűfestéses miseruhának és a Szent József Credo Férfi Társulat Társulati zászlójának aprólékos hímzését. Kérdéseikre dr. Szabó Irén a gyűjtemény vezetője és Koscsó Istvánné, a sárospataki hímzőkör vezetője válaszolt, aki az este folyamán hímzésbemutatót is tartott.

A programok a kertben és a nyitott régészeti bemutatóhelyen folytatódtak, ahol gyógyteákat kóstolhattak a látogatók. Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő programunkat idén is megszerveztük. A résztvevők olyan gyógyteákkal ismerkedhettek meg, amelyeket a hétköznapok során nem feltétlenül fogyasztanak: pl. zsálya vagy levendula tea.  Ezek mellett természetesen az ismertebb citromfű vagy menta tea sem maradhatott el. A gyógyteák mellett vendégeink megismerkedhettek a gyógynövényszappanok készítésével. Mind a teák, mind a szappanok hozzávalója a Szent Erzsébet Ház kertjében található gyógynövénykertből került ki. A gyógynövények mellett a rózsa sem maradhatott ki, mint egyik fontos szappan-alapanyag. A legkisebbek szappan-füzért is készíthettek, így nem csak „elméletben” hallhattak a szappanokról, hanem „fizikailag” is láthatták, tapasztalhatták a gyógynövényszappanok állagát, illatát.

Az egész este folyamán kézműves foglalkozások várták a kicsiket és a nagyokat: hímezhettek, levendulabuzogányt készíthettek és papírból rózsát hajtogathattak. 

Running sports | Nike AIR FORCE 1 KSA (GS) "WHITE" , DB2813-100 , Ietp STORE