Bibliothekskatalog

RKEGY katalógus

Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

ÖFFNUNGSZEITEN DES MUSEUMS UND DER BIBLIOTHEK
Sommer
(vom 1. Mai bis zum 30. September)
Montags bis Freitags von 10 bis 17 Uhr
Samstags können von 10 bis 14 Uhr Gruppenführungen nach vorheriger Anmeldung erfolgen. Diese muss spätestens Freitag Vormittag erfolgen.
Winter (vom 1. Oktober bis 30. April)
Montags bis Freitags 10 bis 16 Uhr, Gruppenführungen sind nach vorheriger Anmeldung möglich.
Sonntags keine Besichtigungen.

204107/00283 NKA pályázat

Szakmai Beszámoló

a „Múzeumok Éjszakája rendezvény megvalósítása Sárospatakon a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény épületében” című pályázathoz

Pályázati azonosító: 204107/00283

E pályázat keretében negyedik alkalommal csatlakozott a Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Ezen az estén olyan tárgyakat vettünk elő, amivel a kiállításban nem találkoznak a látogatók.  Az esti nyitást követően a hozzánk betérők előadást hallgathattak a Gyűjtemény egyházi textilanyagáról, a tűfestéses technikával készült alkotásokról és az apácamunkákról. A téma iránt érdeklődők az előadásokat követően nagyítóval nézhették meg a raktárból erre az alkalomra elővett tűfestéses miseruhának és a Szent József Credo Férfi Társulat Társulati zászlójának aprólékos hímzését. Kérdéseikre dr. Szabó Irén a gyűjtemény vezetője és Koscsó Istvánné, a sárospataki hímzőkör vezetője válaszolt, aki az este folyamán hímzésbemutatót is tartott.

A programok a kertben és a nyitott régészeti bemutatóhelyen folytatódtak, ahol gyógyteákat kóstolhattak a látogatók. Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő programunkat idén is megszerveztük. A résztvevők olyan gyógyteákkal ismerkedhettek meg, amelyeket a hétköznapok során nem feltétlenül fogyasztanak: pl. zsálya vagy levendula tea.  Ezek mellett természetesen az ismertebb citromfű vagy menta tea sem maradhatott el. A gyógyteák mellett vendégeink megismerkedhettek a gyógynövényszappanok készítésével. Mind a teák, mind a szappanok hozzávalója a Szent Erzsébet Ház kertjében található gyógynövénykertből került ki. A gyógynövények mellett a rózsa sem maradhatott ki, mint egyik fontos szappan-alapanyag. A legkisebbek szappan-füzért is készíthettek, így nem csak „elméletben” hallhattak a szappanokról, hanem „fizikailag” is láthatták, tapasztalhatták a gyógynövényszappanok állagát, illatát.

Az egész este folyamán kézműves foglalkozások várták a kicsiket és a nagyokat: hímezhettek, levendulabuzogányt készíthettek és papírból rózsát hajtogathattak. 

Running sports | Nike AIR FORCE 1 KSA (GS) "WHITE" , DB2813-100 , Ietp STORE