EKE közgyűlés és konferencia Sárospatakon

2015. július 6.

Sárospatakon, a Római Katolikus Egyházi Gyűjteményben 2015. június 29-én megkezdődött az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) hagyományos évi konferenciája 62 egyházi könyvtár, 11 fiókkönyvtár, mintegy 80 fő részvételével. A konferencián résztvevőket a házigazdákon (Kecskés Attila főesperes úr; Dr. Szabó Irén gyűjteményvezető) kívül az Evangélikus Országos Könyvtár tudományos munkatársa, az EKE elnöke köszöntötte (Dr. Hubert Gabriella).

Az első nap délután közgyűlés, kerekasztal beszélgetés – Könyvtárosi (egyházi könyvtárosi) életpályamodell kidolgozásáról Barátné dr. Hajdu Ágnes, Ásványi Ilona és dr. Hubert Gabriella vezetésével – várta az érkezőket. Este ökumenikus (római és görögkatolikus, evangélikus és református) istentiszteleten és ünnepi fogadáson vettek részt a kollégák.

A háromnapos konferencia idén is aktuális témát járt körül: Digitális tartalmak és szolgáltatások az egyházi és világi könyvtárakban. A felkért előadók között voltak a legnagyobb világi könyvtárak vezetői (Dr. Tüske László, OSZK; Dr. Monok István, MTA), valamint egyházi (köztük határontúli) gyűjtemények munkatársai, a digitalizálással tudományos szinten foglalkozó szakemberek. Adatbázisokról, a digitalizálás új irányairól, az integráció és összefogás szükségességéről szóltak az előadások. Az egyik legfontosabb feladat, hogy a digitalizált tartalmak széles körben, ingyenesen hozzáférhetőekké váljanak. A digitalizált tartalmakat azonban el kell látni olyan metaadatokkal, amelyek megfelelnek a minél mélyebb és sokoldalúbb keresési feltételeknek. Az egyházi könyvtárakban dolgozó könyvtárosok különösen ezen a téren jól képzettek és felkészültek.

A könyvtáros kollégák emellett megismerkedhetnek a vendéglátó sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjteménnyel, megtekintették a sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményét, és a sárospataki várat.

Rák József polgármester pedig bemutatta Hercegkút hagyományait és a jövőt, a kibontakozás útjait mutató elképzeléseit. Egy olyan sváb faluval ismerkedhettek meg a kollégák, ahol a templom és az iskola van ma is a középpontban. A vendéglátók jóvoltából az egyházi könyvtárakban dolgozó kollégák nemcsak szellemi, hanem lelki feltöltődésben is részesülhettek.

A mai harmadik napon a konferencia befejezéseként pedig fakultatív kiránduláson vesznek részt a kollégák, melynek célpontjai: Sátoraljaújhely, Széphalom: a Magyar Nyelv Múzeuma.

Forrás: evangelikus.hu

Fotó: Feczkó Ágnes